Westland

Het Westland is van origine een landstreek in de provincie Zuid-Holland. Het betreft het gebied ten noorden van de Nieuwe Waterweg, ten zuiden van Den Haag, ten noordwesten van Maassluis en ten westen van Delft. De naam “Westland” is afgeleid van de westelijke ambachten van het Hoogheemraadschap van Delfland. Deze westelijke ambachten omvatten naast het huidige glastuinbouwgebied ook Rijswijk, Voorburg en Vlaardingerambacht. Sinds 1 januari 2004 is Westland ook de naam van een grote gemeente in dit gebied. Onder de gemeente Westland vallen de volgende dorpen: Wateringen, Kwintsheul, Maasdijk, Naaldwijk, Poeldijk, Honselersdijk, Monster, De Lier en ’s-Gravenzande. In het Westland wonen ongeveer 106.000 inwoners. Het meest bekend is het Westland om zijn glastuinbouw. De streek dankt aan de vele glazen warenhuizen ook zijn bijnaam: de glazen stad.

Het strand van het Westland, voor de kust van ’s-Gravenzande, Ter Heijde en Monster strekt zich uit over 8 kilometer tussen Kijkduin en Hoek van Holland. Het Westlandse strand heeft geen boulevard, maar brede duinen langs de kustlijn. De functie van deze duinen is hoogwaterkering en tevens is het een natuurgebied. Langs de duinen ligt een fietspad welke deel uitmaakt van de Lange Fietsroute 1.

Jaarlijkse terugkerende evenementen in het Westland zijn: het Varend Corso, Waterpop, de Wateringse Wielerdag (thans Profronde Westland) en verschillende braderieen. Het Varend Corso duurt in totaal drie dagen en komt onder meer in de plaatsen Schipluiden, Delft, Rijswijk en het Westland. Waterpop vindt jaarlijks in augustus plaats in Wateringen. De Wateringse Wielerdag vindt jaarlijks plaats in juli in Wateringen. De verschillende braderieën worden in de zomer in de verschillende dorpkernen gehouden en duren, variërend, van 2 tot 6 dagen. De bekendste zijn de Naaldwijkse Feestweek en de BraDeLier.

In de gemeente Westland beoefenen gemiddeld meer personen binnen- en buitensporten dan in de rest van Nederland. Iedere Westlandse kern beschikt over een eigen sportpark. In het Westland zijn ongeveer 125 sportverenigingen actief. Deze verenigingen zijn belangrijk voor de maatschappelijke en persoonlijke ontwikkelingen van kinderen. Naast amateurclubs wordt er in het Westland ook topsport bedreven. Topsport wordt in het Westland gespeeld bij handbalvereniging Quintus uit Kwintsheul. Ook tennisclub LTC Naaldwijk, bekend van Robin Haase en Arantxa Rus, speelt eredivisie. Westlandia uit Naaldwijk voetbalt in de Derde Divisie.

4locals Westland De Lier

De Lier

Winkelen vrouw telefoon 4locals etalage

Honselersdijk

Winkelen vrouw telefoon 4locals etalage

Kwintsheul

4locals Westland Maasdijk

Maasdijk

4locals Westland Monster

Monster

4locals Westland Naaldwijk De Tuinen

Naaldwijk

4locals Poeldijk Westland

Poeldijk

4locals Westland 's-Gravenzande

's-Gravenzande

4locals Wateringen gemeente Westland

Wateringen

Download onze handige app

Binnenkort verkrijgbaar in de APP-store en Google-store